Friday, June 3, 2011

Resepi Puding Roti

Okay kawan. Resepi masak2 kita hari ni adalah di datangkan khusus dari chef de Jawa kita. Uishh igt senang Chef tu mai nak buat kelas masakan kat rumah aku?? Walau pelajar tak ramai, tapi keadaan pelajar2 yang sedia ada pada hari itu cukup2 menghuru harakan. kalo nak tgk nama2 pelajar dan tugas2 rasmi mereka, sila klik di SINI

Sebelum memasak, kena ada apa kawan???
Ya betul...mesti la bahan masakan. Tepok..tepok..tepok..... Bahan2 dia tak susah, boleh didapati di kedai2 runcit berhampiran atau mungkin juga ada di almari dapur rumah korang.


 Bahan2nya ialah:
  • Air putih yang jernih dari pili sinki dapur korang
  • 1/2 cawan gula
  • 8 gram serbuk agar-agar (1 paket ada 10 gram, agak2 la korang ye)
  • 1 tin susu Ideal, bukan Aidil punya..beli sendiri ok!
  • 1/2 cawan susu pekat manis. Tak kisah cap apa, aku pakai F&N
  • 4 keping roti Gardinier...suka hati korang gak la
  • 2 biji telur ayam asli (AWAS telur tiruan!!)
  • 2 sudu Planta
  • 2 sudu serbuk koko
  • Sedikit esen Vanilla


Cara-caranya:
1. Masukkan 3 cawan air putih dalam periuk
2. Masukkan 1/2 cawan gula pasir dan 8gram serbuk agar-agar (awat tak sempat snap gambar agar2 ek?) kemudian panaskan mereka.
3.Masukkan setengah cawan air putih lagi ke dlm blender.
4. Pastu masukkan 1 tin susu cair ideal


5. Setengah cawan susu pekat manis (chef tu dah terer, dia main agak je)
6. selingan, chef dan Fahrin Ahmad menunjukkan simbol peace bersama2 empat keping roti gardinier.
7. Carik-carikkan roti tersebut ke dalam blender
8. Pecahkan 2 bijik telur


9. Blender sampai hancur
10. Masukkan dalam periuk yang korang masak agar2 tadi
11. Masukkan 2 sudu margerin/ planta
12. Kacau sampai mendidih


17. Masukkan sedikit esen vanilla


18. Ada gangguan, jadi..minta tolong Fahrin Ahmad kacau sampai mendidih


13. Sambil2 tu bancuh serbuk koko dulu ngan sedikit air.
14. Bila agar2 dah mendidih, angkat dan asingkan separuh dalam bekas lain
15. Masukkan bancuhan koko tadi
16. dan kacau sebati



19. Kemudian masukkan selang seli dalam pelengat / talam. Mula2 kuning, pastu coklat, pastu kuning bali, pastu coklat sampai la abih.


20. Biar sejuk dulu, pastu masukkan dlm peti sejuk


21. Dah sejuk, boleh potong dan makan bersama2.



Senang kan??
Tapi sebab kat rumah aku malam tadi mcm2 dugaan mendatang. Rasa mencabar sungguh nak buat puding ni. tapi berkat kerjasama ramai, ibu dan adik beradik..terhasil gak. hehehe

Chik, kawan aku kata ok ja..sedap..tak keras la. Saja la si Fahrin Ahmad tu...tak gheti rasa sungguh..dia tak dak gigi kot. hehehe.


Sebab puding ni, aku tak focus sangat tgk Nora Elena...huhuhu



Nota tambahan:
Susunan nombor gambar tak betul...malas nak edit...tp susunan cara nak buat tu betul...jgn bimbang. Insya Allah menjadik. Selamat mencuba!!!

1 comment:

evocut said...

BESTNYA,NANTI TENGOK RESEPI DIBLOG SAYA PULA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...