Petang semalam. Dari opis lagi aku dah pikir2 nak masak apa tuk berbuka nanti. Tapi tekak ni teringin betul nak makan sambal Petai. Petai pun aku dah beli dari hari Ahad lagi. So sampai rumah terus keluarkan ayam dan udang dari freezer.
First benda yang dibuat...rebus telur
Sambil tunggu telur masak. Aku kupas bawang dan halia, basuh beras, buang kulit udang dan siang ayam.
Pastu goreng udang sekejap dan angkat kemudian dengan minyak yang sama terus tumis cili untuk buat sambal. Sambil tunggu cili tu naik minyak...aku basuh beras, letak santan tambah air dan masuk bawang serta halia, simpul daun pandan campak dalam periuk....
Diteruskan dengan sambalku. Cili dah masak elok, letak asam, gula dan garam tak lama pastu masuk balik udang tadi dan disertakan sekali bawang besar serta petai idamanku...siappp!!!
Kerja diteruskan dengan menggoreng ikan apa ntah ni. Tapi aku suka sebab dia krup krap ranguppp..untuk digantikan dengan ikan bilis. Aku lebih prefer ikan ni dari ikan bilis. Siap..terus masuk dalam tipuware, dah agak sejuk, terus tutup untuk mengelakkan kerangupannya berkurang.
Kemudian, terus masuk bilik mandi dan solat asar...masa tu dah 6.30petang. Solat lambat semalam..ishh..tak bagus.
Sesudah solat, keluar bilik untuk meneruskan misi memasak. Tengok atas meja...mana ikan yang aku goreng tadi?? hilang???!!!! Buka peti ais...OHEMJIIIII...tipuware itu telah dimasukkan dalam peti ais. Itulah dia kalau mendapat suami yang rajin yer kawan2. Terus terflash back kejadian sebelum aku masuk tuk mandi. encik suami di dapur masa itu.
Isteri: bang, tolong simpan cili dan bawang tu dalam peti ais yer.
Suami: Ok...
Oh..agaknya, sebab itulah segala banda dalam tipuware yang ada di atas meja dapur dimasukkan ke dalam peti ais. Sejuk jadinya ikan ku. Pasrah!!!
Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian...makan la jugak nanti, mana tau kerangupan berganda kan???
Terus dengan menggoreng ayam berempah resepi turun temurun dari mak aku. Wahhh!!! temurun la sangat, padahal perap ayam tu dengan garam kunyit pastu letak rempah kari je pun. Tapi sedap ai tell u. Cuma masa goreng tu, api jangan kuat2 yer..kang kat luar nampak hangus padahal isi kat dalam tak masak lagi.
Inilah dia...Nasi Lemak sebagak juadah berbuka di Ramadhan ke 22.
Jom hidang...
Meja makan ada. Tapi bila beranak kecik ni. Lebih elok la kiranya makan di bawah. Senang..nak mop lantai, nak sapu sampah. Depa nak bangun dan makan sambil berlari-lari pun tak dak hal.
Korang perasan???
Saja je aku amik gambar nak tunjuk korang betapa "rajinnya" aku hidang. Konsep aku, biar senang hidang, senang angkat dan senang simpan. Sebab tu ada periuk nasik kat situ. Masak sambal pun dalam periuk kaca tu pastu nnt dah abih makan, angkat dan letak atas dapur balik. Manakala ikan dan telur siap2 letak dalam tipuware dan tupperware. Kata Mak kan??? kena la kretip. Kang tak sempat nak mop lantai dan solat pulak. Sekian.
P/S: maaf lagi sekali jika entry ini mengganggu anda yang sedang berpuasa
6 comments:
mcm berkesinambungan pulak entri ni kan?
hahaha.
kimia.
hahaha...
tu la.
Saya nak tulis tadi pun terpikiaq jugak..awat sama ni?? Agaknya saya jadi teringin nak makan petai tu sebab makan tak puas masa buka posa kat CC hr tu.
menyelerakanlah sambal petai tu...
confirm sedap!
ala part yg display tu takde hal lah...coz kalau beria2 pun...part mengemas nanti, muka kita jugak yg buat dari A-Z tul tak?
hehehe..takde la sedap mana pun. Biasa je.
Itu la pasal. Tapi semlam putra cakap, elok sangat la amik gambar hidang dlm tupperware tu.hehehe
ish ish.. kot iye pun bentang la sket tikar weii.... :p
hahaha..pandai ko..ko mmg cekap. Tapi aku takde tikar..apa kata hadiahkan satu..wink wink...
Post a Comment