Sunday, August 7, 2011

Nasik Daging ala mak aku tapi aku modified

Pernah dengar pasal nasik daging????

Ni rupa nasik daging yang aku masak

Ni antara bahan2 dia saja
nak tau lebih lanjut..sila baca



Bahan-bahannya:
  1. Beras basmathi panjang cap Jasmine - 4 pot
  2. Daging Australia (senang empuk) - satu paket kecik yang harga RM7++
  3. Daging lembu oblong RAMLY - 2 keping
  4. Minyak sapi - sikit je..agak2 la
  5. Sup bunjut - 1
  6. Rempah kurma - 1 sudu besar
  7. Kiub bunjut dan kiub lembu cap Knorr - serba sebijik
  8. Halia - 1 inci
  9. Kulit kayu manis - 1 batang
  10. Puah pelaga bukan buah keras - 2 biji
  11. Bunga lawang - 4 kuntum
  12. Tomato Soup bukan tomato puree cap Kimball kena beli setin tapi pakai - 1/2 cawan ja
  13. Susu cair pun kena beli setin tapi pakai - 1 cawan saja
  14. Sedikit garam



Cara-caranya:
  • Rebus daging australia tu dengan air la..dah nama pun rebus kan abih tu nak pakai apa lagi. Tapi dalam tu korang masukkan sup bunjut dan juga kiub2 tu sekali serta sedikit garam dan juga 1 sudu besar rempah kurma bukan buah kurma ok!!! Pastu biar la dia sejuk kejap.
  • Panaskan periuk nasik korang dan masukkan sedikit minya sapi dan tumis halia, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga sampai naik bau.
  • Masukkan beras basmathi yang telah dibasuh kedalam periuk nasi dan gaul2kan dengan tumisan tadi sekejap
  • Masukkan air rebusan daging ikut sukatan beras, macam aku pakai 4 pot beras, jadi aku masukkan 4 pot air jugak.
  • Masuk sekali dengan daging yang direbus dan campur sekali daging oblong yang korang potong jangan kecik sangat.
  • Bila Beras dah kembang sikit, masukkan soup tomato dan susu cair.
  • biar masak sempurna.


Tips:
Cabaran masak nasik ni guna periuk nasik adalah, periuk tu terus bila dah panas sangat, automatik lampu dari cooking terus naik pergi ke lampu warm kan?? Tapi korang tgk nasik macam tak masak lagi, air pun tak berapa nak kering. Jangan panik!!! biar je lampu tu kat situ, korang jangan switch off pulak. nasik tu Insya Allah akan masak jugak, air pun akan kering. Kalau korang terus off, mmg nasik korang jadi mentah la jawabnya. Selamat mencuba!!!

4 comments:

Nava Krishnan said...

The sambal looks so tempting.

Farihah said...

hahaha...and it's spicy too.. :)

Erin - Ibu Qistina + Qaisara + Qamilia said...

ni sure sedap ni...
leh try la pasni heheh :D

Farihah said...

yer..yer...sila try...mmg sedappp...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...